Heeft uw CV-ketel een storing? Of doet uw verwarming het niet meer?

Van Heumen Installatietechniek kan het voor u oplossen. Wij zijn expert op het gebied van verwarmingstechniek. Wij verhelpen een defect in uw verwarming, of kunnen uw CV-ketel vervangen als deze kapot is. Door jarenlange ervaring zijn we elke storing de baas!

Het is moeilijk te bepalen welke verwarmingsketel voor u het meest geschikt is. Afhankelijk van de gezinssamenstelling en aanwezige isolatie, gebruikt een huishouden jaarlijks tot 3000 kuub gas om aan de verwarmingsbehoefte te voldoen. Mensen met een grote woning of groot gezin komen daar ruim boven.

Tapwater- en CV-verwarming zijn dus een behoorlijke kostenpost. De aanschaf van een Hoog Rendements-ketel, of kortweg HR-ketel, kan het energieverbruik behoorlijk verminderen. Toch betekent dat niet direct dat de HR-ketel voor iedereen een uitkomst biedt. Van Heumen Installatietechniek kan inschatten of een HR-ketel in jouw geval rendabel is. 

HR-Ketel 
Een HR-ketel is milieuvriendelijker en energiebesparend door het hoge energierendement: maar liefst 90% van de energie wordt omgezet in warmte. De meeste HR-ketels zijn zogeheten combiketels. Combiketels werken op gas en zijn leverbaar als doorstroom- en als voorraadtoestel, te vergelijken met een geiser (doorstroom) of boiler (voorraad).

Het belangrijkste kenmerk van een HR-ketel is het gebruik van de warmte van de verbrandingsgassen die bij andere ketels via de afvoer verloren gaan. Voor een HR-ketel is wel een rioolaansluiting nodig om het condenswater af te voeren welke vrij komt door het condenseren van de CV-ketel. Bij vervanging van een CV-ketel waar dit niet kan, is het mogelijk om een VR-ketel (Verbeterd Rendement) te plaatsen. Van Heumen Installatietechniek geeft je graag advies over de juiste wijze van installeren en een bijpassend rookgasafvoersysteem. 

Welke CV-ketel heb ik nodig? 
Wanneer je hebt besloten een HR-ketel aan te schaffen of te vervangen, moet je wel weten welke capaciteit de ketel nodig heeft. Een warmwatertoestel met te hoge capaciteit kan een fors hoger energieverbruik met zich meebrengen. Het vermogen van het toestel wordt bepaald door een aantal variabelen:
  • de inhoud van het huis
  • de eventuele isolatie
  • stookgedrag
  • warmwaterbehoefte
  • toekomstige gebruiksverwachting
Met behulp van het oude gasverbruik kun je al een aardige inschatting maken van de eisen aan het toestel. Maar bedenk ook wat de toekomstige belasting zal zijn. Misschien ben je van plan om ooit het huis te verbouwen. 

Aanrader 
De meest verkochte CV-ketels hebben een ingebouwde warmwatervoorziening. Als de comforteisen hoger zijn wordt er vaak een CV-ketel geplaatst met een gekoppelde boiler. Voor een optimale werking van de CV-installatie wordt er dan gekozen voor een bijpassende kamer- of klokthermostaat, meestal van hetzelfde merk als de CV-ketel. Ook zijn moderne CV-ketels uitgevoerd als gesloten toestel. Deze halen de verbrandingslucht van buiten, waardoor de CV-ketel minder snel vervuilt en minder storingsgevoelig is. 

Onderhoud CV-ketel 
Wist je dat jijzelf volledig verantwoordelijk bent voor de technische staat van de installatie voor gas, water en elektra? Helaas laat een groot gedeelte van de CV-bezitters geen onderhoud uitvoeren. Het zullen je buren maar zijn! Een goed onderhouden CV-ketel verbruikt minder brandstof, is veiliger en doet bovendien zijn werk minder milieubelastend.

Een CV-installatie is een eerste levensbehoefte, wacht niet tot er een storing optreedt. Laat het toestel regelmatig onderhouden en ga tijdig tot vervanging over. Voor een juist advies kun je Van Heumen Installatietechniek altijd bereiken en samen met jou kan exact worden bepaald welke CV-ketel in voor jou een pasklare verwarmingsoplossing is. 

Er zijn talloze mogelijkheden om een persoonlijke keuze te bepalen inzake radiatoren en verwarmingselementen. Voor iedere ruimte, de hal, de woonkamer, de keuken, slaapkamers, badkamer maar zeker ook voor werkkamers of bedrijfsmatige toepassingen vindt je in onze collectie zeker iets van jouw gading.

Vele modellen, afmetingen en/of kleuren zijn verkrijgbaar. Radiatoren en convectoren zijn duurzame gebruiksartikelen en de keuze is dan ook voor jaren. Het zijn tevens blikvangers en maken deel uit van je verwarmingsinstallatie die wij met ons Nederlandse klimaat zeker tot één van onze eerste levensbehoefte mogen rekenen.

Aandachtspunten
De keuze voor kwaliteit en afwerking is dan ook een logisch gevolg, temeer omdat er behoorlijk wat radiatoren van mindere kwaliteit aangeboden wordt. De keuze wordt bepaald door je persoonlijke smaak, het interieur en natuurlijk het beschikbare budget. Een fraaie radiator geeft naast persoonlijk genot tevens een meerwaarde aan de woning of werkplek. 

Vervangingstip 
De vraag naar vervanging van radiatoren is enorm. Veel woningen en bedrijfsruimtes zijn voorzien van minder fraaie exemplaren. Ook in de nieuwbouw wordt helaas veelal gekozen voor de minder fraaie uitvoeringen, onder druk van aannemers of bouwbedrijven.

Dit is jammer, want voor een zeer geringe meerprijs kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een paneelradiator die voorzien is van boven- en zijbekleding en onzichtbare ophanging. Ook wandconvectoren zijn een fraai alternatief. Gelukkig zijn de meeste radiatoren wel te vervangen door fraaie exemplaren. Als je toch gaat vervangen denk dan ook eens aan het plaatsen van een thermostatische afsluiter voor een echt klimaatcomfort. 

Soorten radiatoren

  • spiegel radiatoren
  • design radiatoren
  • convectoren
  • standaard radiatoren
  • handdoek radiatoren

Met een keukenboiler bedoelen we een kleine elektrische boiler die in het keukenkastje direct onder de kraan wordt gemonteerd. Dit levert een belangrijk gebruiksvoordeel op: er is direct, binnen enkele seconden, heet water beschikbaar.

Het warme water wordt met elektriciteit verwarmd. Dat lijkt niet erg milieuvriendelijk, doordat met elektriciteit verwarmen minder efficiënt is dan het verwarmen met gas. Maar juist doordat het verbruiken en produceren van heet water zo dicht bij elkaar zitten, is het energieverlies heel gering en is de boiler toch in veel gevallen zuiniger dan het gebruiken van heet water uit de gasketel.

Zeker wanneer, zoals in vele nieuwbouwhuizen, de ketel op zolder staat is het water relatief lang 'onderweg' voordat het als heet water uit de kraan stroomt. Dat kost extra water en extra energie door het afkoelen.

Voordelen van een keukenboiler 

  • Direct warm water
  • Zowel water- als energiebesparend
  • Geldbesparend
  • Compacte afmetingen
  • Eenvoudig te installeren
  • Geen gastoevoer en rookgasafvoer

Thermostaat 
De meeste woningen zijn voorzien van een thermostaat, geplaatst in de woonkamer. Dit kan een handbediende kamerthermostaat of een te programmeren klokthermostaat zijn. Deze typen thermostaten meten de ruimtetemperatuur, schakelen de CV-ketel aan/uit of laten in modulerende uitvoering de ketel hoger of lager branden.

Door op radiatoren (met uitzondering van de woonkam er) thermostatische afsluiters te laten monteren, kunt u per ruimte de gewenste temperatuur instellen. 

Weersafhankelijke regeling
De zon, een open haard of veel mensen in de woonkamer waar de thermostaat gemonteerd is zorgen voor uitschakeling van de CV-installatie. Overige ruimtes kunnen hierdoor behoorlijk afkoelen.

Het meest comfortabel is de weersafhankelijke regeling. Deze regeling meet door middel van een buitenvoeler de buitentemperatuur en zorgt ervoor dat het CV-water voldoende op temperatuur is om alle vertrekken te verwarmen.

Met een klokthermostaat in de woonkamer en thermostaatkranen op iedere radiator (inclusief woonkamer) zijn alle ruimtes individueel te regelen. Behaagelijk in de woon-, bad- en studeerkamer en bijvoorbeeld fris in de slaapkamers en de bijkeuken. De klokthermostaat (van de weersafhankelijke regeling) zorgt automatisch voor nachtverlaging. 

Vloerverwarming is vooral gewild door de comfortabele eigenschappen. Geen obstakels van radiatoren en convectoren. Vloerverwarming geeft weinig luchtcirculatie. De hele vloer wordt gelijkmatig verwarmd met als voordeel lagere stookkosten en het gevoel van een ideaal klimaat. Vloerverwarming blijft dan ook erg populair.

Warmtebalans
De 'warmtebalans' is het evenwicht tussen lichaamswarmte en een omgevingstemperatuur die wij als behaaglijk ervaren. Dit ideaal wordt met name bereikt door de "stralingswarmte" van vloerverwarming waarbij de lucht in het vertrek aanzienlijk minder opgewarmd hoeft te worden. En niet onbelangrijk is het behoud van voldoende luchtvochtigheid, waardoor het binnenshuis gezonder en prettiger toeven is. 

Laagtemperatuursysteem
Vloerverwarming is een zogenaamd laag temperatuursysteem waarbij het water in de leidingen niet hoger komt dan gemiddeld 40°C. Door de 'warmtebalans' van vloerverwarming voelt men zich behaaglijk bij een ruimtetemperatuur die ca. 2°C lager ligt dan bij andere systemen. U verstookt dus minder! Bij toepassing van een HR-ketel in combinatie met vloerverwarming kan de besparing in energiekosten behoorlijk oplopen. 

De vloerverwarming wordt dan gezien als bijverwarming waarbij de vloer op een temperatuur van ca. 22°C wordt gehoden. De ruimtetemperatuur wordt door middel van radiatoren of convectoren op de gewenste ruimtetemperatuur gebracht. 

Welke type buis
Wij gebruiken de betere kwaliteit diffusstop buis (=zuurstofdicht) o.a. VPE/PE-HDX. Het is mogelijk om goedkopere kwaliteiten toe te passen, echter door de zuurstofdiffusie treedt versnelde veroudering op en alle moderne generaties CV-ketels zijn nogal gevoelig door de stoffen die als gevolg hiervan vrijkomen. 

In verband met zuurstofdiffusie mag ZPE en PPC-buis niet gebruikt worden onder poreuze natuursteen zoals marmer, omdat na verloop van tijd door de zuurstofdiffusie het legpatroon zichtbaar wordt in de vloer. In deze situatie dient uitsluitend diffusie-dichte buis gebruikt te worden. 

Legafstand buizen 
25 cm hart op hart. Maximaal 100 meter per groep bij normale uitvoering en maximaal 75 meter bij de mini-compact uitvoering. 

Regelunit
Een watertemperatuur van ca. 30°C wordt bereikt door het instellen van de thermostaatregelaar van de regelunit. 

Regeling CV-ketel
Door middel van een kamer- of klokthermostaat. Deze regeling heeft als nadeel dat de watertemperatuur van de regelunit sterk afhankelijk is van het aantal schakelingen van de kamer- of klokthermostaat.

Door middel van een weersafhankelijke regeling op de CV-ketel en thermostatische radiatorafsluiters op de radiatoren of convectoren. Deze regeling heeft als voordeel dat de watertemperatuur van de CV-ketel en de vloerverwarming vrij constant blijft en in elk vertrek de ruimtetemperatuur apart is te regelen. 

Als hoofdverwarming is dit alleen mogelijk als het een goed geïsoleerd vertrek is, dat voorzien is van dubbele beglazing. De vloer moet in verhouding met het glas een groot oppervlak hebben, dat afgewerkt is met harde vloerbedekkingen bijvoorbeeld plavuizen, natuursteen, grindtapijt en dergelijke. Wollen, synthetische, kurk, houten en kunststoffen vloerbedekking hebben een isolerende werking, waardoor de warmte-afgifte van de vloer wordt verminderd. 

Soort buis
In verband met de hogere watertemperaturen van de vloerverwarming is het noodzakelijk een goede kwaliteit diffusie-dichte buis (b.v. VPE/PE-HDX-diffusiestopbuis) te gebruiken, omdat deze beter bestand is tegen de hogere watertemperaturen en nauwelijks zuurstof doorlaat. 

Legafstand buizen
15 à 20 cm. hart op hart (advies hart op hart 15 cm.). Maximaal 100 mtr per groep bij normale uitvoering en maximaal 75 mtr. bij minicompact uitvoering. 

Regeling CV-ketel
Alleen mogelijk op basis van de watertemperatuur van de CV-ketel, met behulp van een weersafhankelijke watertemperatuurregeling. De watertemperatuur wordt, afhankelijk van de buitentemperatuur, op een constante temperatuur gehouden. Hierdoor is de vloerverwarmingsunit verzekerd van een constante toevoer van water met de juiste aanvoertemperatuur om de vloer op een goede temperatuur te kunnen houden. 

Regeling unit
Een watertemperatuur van circa 45°C wordt bereikt door het instellen van het thermostatisch regelventiel op de unit (afhankelijk van de buitentemperatuur). Indien de ruimtetemperatuur teveel kan oplopen door b.v. zoninval of een openhaardvuur, kan een zone-ventiel in de aanvoerleiding van de unit gemonteerd worden, welke geregeld wordt door een kamer- of klokthermostaat. Deze thermostaat zorgt ervoor dat als de ruimtetemperatuur te ver oploopt, de watertoevoer naar de unit wordt verkleind en er dus minder warmte aan het vertrek wordt afgegeven.  
Indien er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming is het sterk aan te bevelen (en indien er sprake is van hoofdverwarming zelfs noodzakelijk) vloerisolatie toe te passen.

Het voordeel van vloerisolatie is dat er minder massa opgewarmd wordt. Met isolatie wordt de warmte die vrijkomt vrijwel volledig benut voor de te verwarmen ruimte. De temperatuur is beter te regelen en er gaat niet onnodige energie verloren. Het verlies van een ongeïsoleerde vloer is groter dan het voordeel dat een HR ketel op kan leveren.

Bij vloerisolatie kan gekozen worden voor vlakke isolatieplaten (tempex), draadstaalmatten en folie of profielisolatieplaten. Let op: altijd randisolatie toepassen.