Water komt uit de kraan en verdwijnt weer via het riool.

Ook het regenwater van daken en straten gaat het riool in, of komt in bodem, vijvers en grachten terecht.

Al het afvalwater uit het toilet, douche en keuken loopt via de leidingen in je huis naar een buis onder de straat. Via buizen en pompen gaat het naar de rioolwaterzuivering. Het gezuiverde water komt daarna in een rivier of kanaal (oppervlaktewater) terecht. Daarmee is de cirkel rond. 

De riolering zorgt dus voor: 

  • afvoer van ons afvalwater
  • afvoer van regenwater
  • het voorkomen van ziekten (dé reden om riolen aan te leggen)
  • een schoner milieu
De aanleg en het beheer van de riolering is een gemeentelijke taak. De aansluitingen vanuit je woning of bedrijfspand op het riool vallen daar niet onder. Dat is je eigen verantwoordelijkheid en daarbij kun je een beroep doen op onze deskundige hulp!
Stel dat je in huis wil gaan klussen. Of een boom in de tuin planten. Dan is het handig om te weten waar de riolering (en andere leidingen zoals gas, water en elektriciteit) ligt. Soms is dat lastig te zeggen. Zeker als buizen in een muur of vloer liggen. 

In principe moet je dat op bouwtekeningen kunnen zien. Soms wordt bij de bouw een en ander verplaatst of anders aangelegd dan de bedoeling was en dan kloppen de bouwtekeningen niet meer.

Kijk waar alle aansluitingen en zichtbare stukken buis zitten. Zoals bij de wastafel, toilet en wasmachine. Dan kun je globaal inschatten waar onzichtbare stukken buis moeten lopen. Schakel bij twijfel Van Heumen Installatietechniek  in! 

Vaak begint het riool buiten vlak bij de voordeur. Heb je een luik bij de deur? Als je dit opent, zie je een buis. Deze buis loopt van onder het huis door de tuin of onder de oprit naar de straat. Kijk of de zichtbare punten overeenkomen met de bouwtekening.

En heb je geen bouwtekening, dan vraag je de gemeente of zij een bouwtekening van het perceel heeft. Zonder (kloppende) tekening moet je helaas gaan graven om de precieze ligging van de buizen te bepalen. 

Gebruik het riool alleen waarvoor het is bedoeld. Heel simpel: wat uit het menselijk lichaam komt, droog toiletpapier en wat door de zeefje in de spoelbak kan, mag in het riool. Veel andere stoffen zijn schadelijk voor riolering en rioolwaterzuivering. 

Woon je in een ouder huis en heb je wel eens een verstopping gehad? Vul dan de spoelbak één keer per maand met heet water en soda. Trek daarna de stop eruit. Deze flinke stroom water maakt het riool (enigszins) schoon. 

Soms werkt een rioolaansluiting in huis niet. Bijvoorbeeld van een wastafel. De andere aansluitingen doen het prima. Draai dan de sifon open en maak die schoon. Ook ontstoppen met een simpele ontstopper is vaak voldoende. 

Helpt het niet? Pas dan op met allerlei chemische middelen! Ze kunnen je riool aantasten én de werking van de rioolwaterzuivering verstoren. Bel liever met Van Heumen Installatietechniek en maak een afspraak. Wij kunnen snel reageren.

Als meerdere rioolaansluitingen niet werken, is het probleem waarschijnlijk groter. Zeker als geen enkele aansluiting meer werkt. Of als het water dat je op de eerste verdieping wegspoelt op de begane grond weer uit een putje of toilet komt. Waarschijnlijk is dan het riool onder het huis of in de tuin verstopt. Ook kan het probleem bij het openbare riool liggen. 

Om de oorzaak te vinden moet je het ontstoppingsstuk opgraven. Dat ligt rondom de perceelsgrens. Hierin is goed te zien waar een eventuele verstopping zit. Staat het vol water, dan zit het probleem in het openbare riool. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in of rond je huis. In beide situaties kun je een beroep op onze specialisten doen. 

Let op! Voor het opgraven van het ontstoppingsstuk heb je toestemming van de gemeente nodig. Bel daarom altijd eerst met de gemeente. 
Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Dat geldt voor het riool in en om het huis én voor het openbare riool. De lucht van het openbare riool gaat zelfs voor een groot deel via jouw huis het riool uit. Samen met de lucht uit het eigen riool. Dat gebeurt via een open rioolpijp die door het dak naar buiten steekt. 

Vooral als het regent, moet er veel lucht uit het riool. Die vieze lucht wil je natuurlijk niet in huis hebben. Daarom moet je riool in huis ook luchtdicht zijn. En pas op dat je bij de open pijp geen dakraam of ventilatierooster plaatst. Dan komt de stank alsnog in de woning! 

Hoe zit het met de ontluchting
Steekt er geen ontluchtingspijp uit het dak? Dan kun je problemen krijgen, zoals bubbelende afvoeren of stank in huis. Als het riool niet verstopt is en je hoort tóch gebubbel, dan zit het probleem in de ontluchting. Dat geldt ook als elke rioolaansluiting in je huis wel een stankslot heeft en het riool tóch stinkt. 

Misschien heb je bij een verbouwing de dikke ontluchtingspijp vervangen door een kleinere. Omdat je niet precies wist waarvoor de pijp daar zat. Schakel bij bubbelende afvoeren of een stinkend riool  Van Heumen Installatietechniek in. Wij weten wel raad met dit soort probleen.

Je hebt last van rioollucht zonder dat het riool bubbelt
Dat kan als een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanehals onder een gootsteen) niet meer functioneert. Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is (vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie). Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. Je lost het op door wat water in de betreffende gootsteen, wasbak of putje te gieten. 

Overigens kun je door aanpassingen aan het openbare riool ook problemen krijgen. Heb je stankproblemen sinds bij jou in de buurt aan het riool is gewerkt? Of woon je in een gebied met flinke hoogteverschillen? Overleg dan met de gemeente om een oplossing te vinden.

Als een rioolaansluiting (van bijvoorbeeld toilet, wasbak of wasmachine) lager ligt dan 15 centimeter boven het straatniveau, dan moet die aan speciale eisen voldoen. Want anders heb je bij harde regen een probleem. Het water van de straat zorgt namelijk voor grote waterdruk in het riool. Hierdoor kan rioolwater via jouw putje of wasmachineafvoer zo de kelder inlopen. 

Om dit te voorkomen, kun je het best Van Heumen Installatietechniek inschakelen. De oplossing is vaak het installeren van een rioolwaterpomp, die het afvalwater afvoert en rioolwater tegenhoudt. 

Als je huis lager ligt dan de weg, dan kan regenwater van de straat in huis stromen. Neem contact op met de gemeente om wateroverlast te voorkomen of op te lossen.